5 tips voor installatiebedrijven ter voorbereiding op de nieuwe normering verwarmingsinstallaties van 2026
Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen als de cv-ketel toe is aan vervanging. Door dit besluit van het kabinet worden installatiebedrijven gedwongen om zich voor te bereiden en de huidige werkwijze aan te passen waar nodig. We geven u als installatiebedrijf graag vijf tips voor de voorbereiding op de nieuwe normering voor verwarmingsinstallaties van 2026.
Wat betekent de nieuwe normering rondom cv-ketels van het kabinet?
Het kabinet kondigde op 17 mei 2022 aan dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Dit betekent dat zodra een cv-installatie vervangen moet worden, mensen verplicht zijn om over te stappen op een duurzamer alternatief. In de meeste gevallen zal dit een hybride warmtepomp zijn, maar ook een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet valt onder de mogelijkheden. Het kabinet heeft dit besloten, omdat de urgentie van verduurzaming groot is en het tempo omhoog moet. Tevens is het uiteindelijk beter voor ieders portemonnee als we minder aardgas gebruiken.
1. Zorg voor inzicht in het geïnstalleerde type verwarmingsinstallatie
De afgelopen jaren zijn er duurzame alternatieven voor verwarmingsinstallaties op de markt gekomen, waardoor installatiebedrijven te maken hebben met meerdere types installaties. Ongeacht of u al wel of niet werkt met warmtepompen, kunt u door de nieuwe normering van het kabinet er niet langer omheen. Het wordt voor u nog belangrijker om te weten welke verwarmingsinstallatie bij de klant is geïnstalleerd, omdat ieder type verwarmingsinstallatie vraagt om een andere vorm van onderhoud. U gaat inefficiënt werken als u niet weet welke verwarmingsinstallatie is geïnstalleerd en u dat voorafgaand aan elk reparatie- of onderhoudsverzoek eerst moet achterhalen bij de klant. Dit gaat nog een stap verder als de monteur zelfs zonder deze kennis naar de klant wordt gestuurd en er pas op locatie achter komt.
2. Houd grip op uw materiaalstromen
Doordat uw installatiebedrijf te maken heeft met meerdere type installaties, betekent het ook dat uw materiaalstromen complexer worden. Meerdere type installaties zorgen immers voor meer verschillende onderdelen. Zorg ervoor dat u altijd up-to-date blijft over uw huidige voorraad en levertijden. Onze professionals zien in de huidige tijd met lange levertijden regelmatig installatiebedrijven die in de problemen komen, doordat ze niet in control zijn over hun materiaalstromen en voorraadbeheer. Installatiebedrijven komen daardoor zonder voorraad van bepaalde onderdelen te zitten, waardoor ze opdrachten niet kunnen uitvoeren en soms zelfs, al dan niet tijdelijk, zonder werk komen te zitten.
3. Breng de bevoegdheden per monteur in kaart
Het kwam bij tip 1 al aan de orde; ieder type verwarmingsinstallatie vraagt om een andere vorm van onderhoud, maar dit geldt natuurlijk ook voor de installatie. Een andere vorm van installatie en onderhoud vraagt wederom ook om andere kennis van uw monteurs. In het geval van cv-ketels is het zelfs zo dat volgens de nieuwe Gasketelwet alleen monteurs met een CO-certificering hieraan mogen sleutelen. Het is dus van cruciaal belang dat u in kaart brengt wat de bevoegdheden zijn van iedere monteur, zodat de monteur met de juiste bevoegdheden wordt gepland aan een opdracht. U wil ten slotte te allen tijde voorkomen dat een monteur arriveert bij een opdracht, erachter komt dat hij niet bevoegd is en vervolgens weer moet vertrekken zonder ook maar iets uitgevoerd te hebben.
4. Weet welke materialen er aanwezig zijn in de servicebus
Eerder is al genoemd dat meerdere type installaties zorgen voor meer verschillende onderdelen. Dit heeft niet alleen effect op uw materiaalstromen, maar ook op de aanwezige onderdelen in de servicebus. Zorg ervoor dat u weet welke onderdelen aanwezig zijn in de servicebussen. Het kost onnodig tijd als monteurs op locatie erachter komen dat zij niet de juiste onderdelen bij zich hebben om installatie of onderhoud uit te voeren en daardoor op een ander moment moeten terugkomen.
5. Digitaliseer en optimaliseer uw werkprocessen
De overall conclusie is dat u als installateur op het juiste moment aan de slag moet met het digitaliseren en optimaliseren van uw werkprocessen om te zorgen dat de ondersteunende organisatie niet uit de hand loopt. Het is een feit dat de werkvoorbereiding door de komst van meerdere type verwarmingsinstallaties steeds complexer wordt. Om dit tegen te gaan is het van belang dat u kiest voor een ERP software voor installatiebedrijven dat uw werkprocessen ondersteunt en met u meegroeit als dat nodig is.
Bent u benieuwd hoe software uw werkprocessen kan optimaliseren?
Mark Landman
085 – 8200802
info@bluace.nl