Installateurs: het is tijd om uw voorraadbeheer te optimaliseren
Recent verscheen er een artikel in het Financieel Dagblad over de grote tekorten aan onderdelen van zonnepanelen en warmtepompen, waardoor de installatie stagneert en installatiebedrijven soms zelfs in de financiële problemen raken. Dit terwijl de vraag naar verduurzaming groter is dan ooit tevoren. Het opvallende is dat er veel installatiebedrijven hun voorraadbeheer niet op orde hebben en zich dat pas realiseren als het eigenlijk al te laat is.
Installaties on hold door grote tekorten aan onderdelen
Sinds eind 2021 kampen we met snel stijgende energieprijzen en hoge rekeningen, waardoor de vraag naar zonnepanelen en warmtepompen explodeert. Doordat producenten die vraag niet kunnen bijbenen lopen de tekorten nog altijd op, zeker nu we ook nog eens te maken hebben met de oorlog in Oekraïne en nieuwe lockdowns in China. Het gevolg is dat installatiebedrijven van warmtepompen en zonnepanelen door hun voorraad raken en installaties on hold moeten zetten als er niet snel nieuwe voorraad binnenkomt. Installatiebedrijven doen er in paniek nu alles aan om zoveel mogelijk onderdelen in te kopen.
Voorraadbeheer voorkomt paniek en massale inkoop
Wat veel installatiebedrijven zich niet realiseren is dat het massaal inkopen van schaarse onderdelen, ondanks de huidige situatie, niet zonder enige risico is. Wat als de schaarse onderdelen straks wel weer normale levertijden hebben en uw installatiebedrijf nog met grote voorraad zit? Het kan zomaar gebeuren dat de gehamsterde voorraad verouderd raakt, doordat bijvoorbeeld een onderdeel wordt vernieuwd. Daarnaast is het zo dat installateurs er nu een dagtaak van maken om te zoeken naar een leverancier met voorraad, wat ook nog eens veel tijd en dus geld kost.
In control over voorraadbeheer met software
De algehele conclusie in dit verhaal is dat installatiebedrijven niet in control zijn over hun voorraadbeheer. Een dergelijke situatie zoals nu loopt al snel uit de hand, zeker bij de wat kleinere installateurs met minder vet op de botten. Een service en onderhoud software zorgt wel voor optimaal inzicht in de voorraad. Met de voorraadbeheer module wordt het juiste bestelmoment en de bestelhoeveelheid, de benodigde minimumvoorraad, uitgaande goederen, levertijden en inkoopprijzen in één overzicht weergegeven. In sommige gevallen is het zelfs zo dat het inkoopproces volledig geautomatiseerd kan worden en u als installatiebedrijf wordt bevoorraad zonder de tussenkomst van mensen. ‘Nee’ verkopen is zo verleden tijd en dankzij een altijd up-to-date inzicht in de voorraad heeft u nooit meer te veel of te weinig voorraad.
Inzicht in leverbare onderdelen bij leveranciers met 2BA
Naast een volledig inzicht in voorraadbeheer, zorgt een service en onderhoud software ook voor een overzicht van verschillende leveranciers voor benodigde onderdelen. Met de 2BA koppeling wordt artikelbeheer geoptimaliseerd dankzij de altijd up-to-date en uitgebreide beschikbare informatie uit de 2BA Unifeed. Zo bent u altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen over productspecificaties, prijzen en verwachte levertijden, direct vanuit uw software. Is een bepaald onderdeel niet op voorraad bij uw vaste leverancier? Met 2BA heeft u ook snel inzicht in gelijkwaardige alternatieve leveranciers of onderdelen die wel leverbaar zijn.
Bent u benieuwd of en hoe software uw voorraadbeheer optimaliseert?
Mark Landman
085 – 8200802
info@bluace.nl